Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Μελιτζανομπουρεκάκια φούρνου


Πέρασε πολύς καιρός! Κόσμος πήγε, έφυγε, ήρθε, ξανάφυγε....τόσες οι δουλειές που ούτε λόγος για να βρω χρόνο για ποστ! Τώρα όμως που τα πράγματα λίγο ηρέμησαν -που λέει ο λόγος δηλαδή- και πέρασαν οι δικές μας γιορτές, σκέφτηκα να καταχωρήσω μια συνταγή που έκανα τις προάλλες στο σπίτι που ήρθαν μερικοί φίλοι για κρασάκι. Κρασάκι και μεζεδάκι λοιπόν για την παρέα και να ένα μεζεδάκι....


Υλικά

2 κιλά περίπου μελιτζάνες τσακώνικες
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι
μπέικον σε λωρίδες

για τη γέμιση
200γρμ τυριά ανάμεικτα (φέτα, γραβιέρα, ρεγκάτο)
1 αυγό βιολογικό
λίγο δυόσμο

για την μπεσαμέλ
2κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές βούτυρο
1 ποτήρι περίπου γάλα
μοσχοκάρυδο
1 αυγό βιολογικό

Εκτέλεση
Ξεκινάμε κόβοντας τις μελιτζάνες κατά μήκος και βάζοντάς τες στο αλάτι και μετά στο νερό για να ξεπικρίσουν αν τυχόν είναι πικρές.. και επειδή αυτό δεν το ξέρουμε καλύτερα να το κάνουμε για να χουμε το κεφάλι μας ήσυχο! :)
Τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Αν τις έχουμε έτοιμες από το προηγούμενο βράδυ ακόμα καλύτερα. Θα προλάβουν να ξεράσουν το λάδι καλύτερα.
Ετοιμάζουμε το μείγμα με τα τριμμένα τυριά, το αυγό και τον δυόσμο. Αλάτι δε συνιστώ να βάλετε γιατί τα τυριά είναι αλμυρά. Καλύτερα να αλατίσετε λίγο τις μελιτζάνες μετά το τηγάνισμα και την μπεσαμέλ όσο πρέπει.
Βάζουμε δύο-δύο ή τρείς-τρείς τις μελιτζάνες και στην άκρη λίγο από τη γέμιση. Το τυλίγουμε ρολό κατά μήκος και στο τέλος τα τυλίγουμε από πάνω από την αντίθετη τώρα κατεύθυνση το μπέικον για να κλείσει τα τυριά από το πλάι και να μην τρέξουν στο ταψί. Τα τοποθετούμε σε πυρεξάκι ή ταψί (εγώ προτίμησα πυρέξ για να σερβιριστούν απευθείας από κει στο μπουφέ) όπως φαίνεται στη φωτογραφία χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους.


Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε ώσπου να πάρει ελαφρύ χρώμα και άρωμα και μετά ρίχνουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε ζωηρά να μη σβολιάσει και τέλος καρυκεύουμε με αλάτι και μοσχοκάρυδο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις πάρει μια βράση ενώ δεν σταματάμε καθόλου το ανακάτεμα!
Βάζουμε πάνω από κάθε μελιτζάνα αρκετή μπεσαμέλ αλλά όχι τόση που να σκεπάσει όλη τη μελιτζάνα για να ξεχωρίζει η κάθε μια και να μπορεί να σερβιριστεί πιο εύκολα. 


Σε αυτό το στάδιο μπορεί να μπει στο ψυγείο και να το ψήσουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν τα μπουρεκάκια, περίπου μια ώρα πριν σερβιριστεί.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Μ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου