Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τυρόπιτα η εκλεκτή

Περίμενα καιρό να δροσίσει λιγάκι γιατί με έτρωγε το χέρι μου να ανοίξω φύλλο...και με τη ζέστη που είχε τον τελευταίο καιρό, δεν το αποφάσιζα να το κάνω. Σήμερα λοιπόν, πρώτη μέρα με βροχή, πρωτοβρόχια τα λέγαμε στο σχολείο, είπα ότι ήρθε η ώρα να φτιάξω μια τυρόπιτα. Τελικά όμως έφτιαξα δύο! Το φύλλο κ η γέμιση που έφτιαξα ήταν για δύο ταψιά και έτσι έφτιαξα το ένα και το άλλο το έβαλα στην κατάψυξη για να είναι έτοιμο για ψήσιμο όποτε το θελήσω. Τι άλλο άλλωστε μπορούσα να κάνω με τόση φέτα που είχα στο ψυγείο?


Υλικά (για 2 ταψιά)

για τα φύλλα
1 κιλό αλεύρι
30γρ. ελαιόλαδο
15γρ. αλάτι
15γρ. ξύδι
600γρ. νερό παγωμένο
βούτυρο soft βιταμ σε θερμοκρασία δωματίου

για τη γέμιση
600γρ. φέτα
2 αυγά βιολογικά
3 κουτ. αλεύρι
3 κουτ. βούτυρο
2 ποτήρια γάλα
μοσχοκάρυδο, αλάτι
και ένα κρόκο αυγού για άλειμμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το αλεύρι και στο κέντρο το λάδι, ξύδι και το αλάτι και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό μέχρι να γίνει το ζυμάρι μας λείο, μαλακό και να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-1.5 ώρα.
Εντωμεταξύ, βάζουμε σκούπα, σιδερώνουμε, ταΐζουμε τα παιδιά, α! και φυσικά, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ!
Σοτάρουμε το αλεύρι στο βούτυρο, μέχρι να πάρει χρώμα και άρωμα και προσθέτουμε το γάλα χλιαρό ενώ ανακατεύουμε ζωηρά. Αφού πάρει βράσει το μείγμα, αλατομοσχοκαρυδίζουμε, και στο τέλος προσθέτουμε τα αυγά με σβέλτες κινήσεις ανακατεύοντας για να μην γίνουν ομελέτα. Το αφήνουμε στην άκρη, πλάι στο τριμμένο τυρί φέτα που είχαμε πριν θρυμματίσει αλλά ξέχασα να το αναφέρω.
Αφού πέρασε μ'αυτά και με κείνα η ώρα, πιάνουμε στα χέρια μας το ζυμάρι.
Το χωρίζουμε σε κομμάτια, όσα φύλλα έχουμε πρόθεση να κάνουμε. Εγώ είχα πρόθεση να κάνω καμιά 10αριά αλλά τελικά έκανα 18. Οπότε μην χολοσκάτε, όπως έρθουν τα πράγματα...
Τα ανοίγουμε σε μικρά κυκλάκια όπως φαίνεται στη φωτογραφία και ανα δύο τα ενώνουμε με βούτυρο στη μέση που απλώνουμε με το πινέλο.


Τα μαζεύουμε το ένα πάνω στο άλλο τα ζευγάρια, με ενδιάμεσα νισεστές για να μην κολλήσουν.


Καλό είναι να κάνετε ζυγό αριθμό από φύλλα αλλιώς κάποιο θα μείνει μαγκούφης!
Όταν τελειώσουν αυτές οι διαδικασίες, θα έχει αρχίσει να πονάει ήδη η μέση αλλά θα ναι αργά να σταματήσετε.
Συνεχίζουμε ξεκινώντας με το άνοιγμα των φύλλων.
Λαδώνουμε το ταψί και παίρνουμε το πρώτο που είχαμε κάνει ζευγάρι και περίμενε στην αναμονή περισσότερο για να μην μας κάνει σκηνή.
Το ανοίγουμε στη διάμετρο που είναι το ταψί και το στρώνουμε. Έτσι έχουμε ανοίξει 2 φύλλα με μια κίνηση! Χα χα!
Λαδώνουμε πάνω από το φύλλο και συνεχίζουμε με το επόμενο.
Βάζουμε 2 - 3 διπλά φύλλα και μετά βάζουμε τη γέμιση που εντωμεταξύ έχουμε ενσωματώσει μέσα στη μπεσαμέλ και τη φέτα.
Συνεχίζουμε με τα φύλλα το ίδιο μοτίβο. 2-3 διπλά και από πάνω και έτοιμη η -πρώτη- πίτα!
Όποιος έχει κουράγιο συνεχίζει και τη δεύτερη, αλλιώς βάλτε στην κατάψυξη τα διπλά φυλλαράκια και συνεχίζετε μια άλλη μέρα.
Εγώ η μαζόχα συνέχισα...
Στο τέλος αλείφουμε από πάνω τον κρόκο διαλυμένο σε λίγο νεράκι, και χαράσσουμε την πίτα πριν τη βάλουμε στο φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις, να ψηθεί για μια ώρα περίπου.
Πρό
Μετά













Αυτά τα ολίγα.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Μ.Μ

2 σχόλια:

  1. Λατρεύω τις πίτες! Είσαι αρχηγός, τι άλλο να πούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Kitsosmitsos: Οτι λατρεύετε την αρχηγό σας! Xαχαχα! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή