Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ρυζοσαλάτα με ξηρούς καρπούς*

Αυτά είναι... κάνεις ένα τραπέζι και έχεις μετά υλικό για αρκετά ποστ! Ένα ακόμα συνοδευτικό που έφτιαξα τις προάλλες για την παρέα ήταν αυτή η σαλάτα που πρώτη φορά έφτιαχνα -με αρκετή επιφύλαξη γιατί δεν ήξερα και τα γούστα των καλεσμένων- αλλά είχε μεγάλη επιτυχία και αποδοχή και γιαυτό την σημειώνω στα αγαπημένα και για μελλοντική χρήση!


Υλικά (για 4 άτομα)

1/2 φλ. τσαγιού άγριο ρύζι
1/2 φλ.τσαγιού ρύζι μπασμάτι
1 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
3/4 φλ.τσαγιού σταφίδες μαύρες
1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα λευκά, κομμένα στη μέση και καβουρντισμένα
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
χυμό και φλούδα από ένα λεμόνι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το άγριο ρύζι -με προσοχή μη μας δαγκώσει- με το ζωμό λαχανικών, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν πάνω στο κουτί**.Θέλει την ώρα του γύρω στα 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να ανοίξει να φανεί απο μέσα το άσπρο του. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Αν έχει μείνει νερό το σουρώνουμε.
Σε δεύτερη χωριστή κατσαρόλα βράζουμε το μπασμάτι μεσα σε αλατισμένο νερό. Αυτό θέλει λιγότερη ώρα, και προσοχή γιατί το νερό του εξαντλείται γρήγορα και μπορεί να μην το πάρουμε χαμπάρι. (στο τσακ το πρόλαβα εγώ)
Το θέλουμε κι αυτό κρύο και χωρίς υγρά, οπότε το αφήνουμε να κρυώσει αλλά το ανακατεύουμε που και που γιατί έχει την τάση να κολλάει.
Όταν κρυώσουν και τα δύο τα ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε και όλα τα άλλα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και είναι έτοιμο!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.
Μ.Μ


* Η συνταγή δεν είναι δικής μου έμπνευσης αλλά τη βρήκα στο βιβλίο συνταγών "Σαλάτες - 89 μοναδικές συνταγές" από την Μυρσίνη Λαμπράκη
**Η συνταγή του βιβλίου έλεγε 10 λεπτά αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα ξέρετε ότι θα είναι αρκετά σκληρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου