Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Iμαμ-μπαϊλντί

Μεγάλη βδομάδα από σήμερα και ένα φαγητό που είναι νηστίσιμο αλλά ταυτόχρονα πολύ νόστιμο είναι οι μελιτζάνες ιμάμ. Παραδοσιακά οι μελιτζάνες τηγανίζονται πριν τις γεμίσουμε κάτι που κάνει το φαγητό λίγο βαρύ, όμως εγώ αντικατέστησα αυτή τη διαδικασία -που κάνει και χάλια την κουζίνα στο τηγάνισμα εδώ που τα λέμε - με ψήσιμο της μελιτζάνας στο φούρνο. Το αποτέλεσμα δεν στερείται γεύσης, αντίθετα το κάνει και πιο ευκολοχώνευτο. Πάμε λοιπόν στα ενδότερα:

Υλικά
7-8 μελιτζάνες τσακώνικες
3 ώριμες μεγάλες ντομάτες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
4-5 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
λίγο κανέλα
4-5 σκελίδες σκόρδο
μια κουταλιά ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε τα κοτσάνια. Αφαιρούμε λίγη φλούδα μπρος και πίσω  (για να πατήσει καλά στο ταψί) από την μελιτζάνα και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι χαράσσοντας με το μαχαίρι κατά μήκος τους στο σημείο που  αφαιρέσαμε τη φλούδα 
Ρίχνουμε λάδι μέσα στην ρωγμή και επάνω από την κάθε μελιτζάνα και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 200 βαθμούς με αέρα) να ψηθούν. Όταν δούμε ότι μαλάκωσαν καλά τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα στο λάδι μέχρι να σωθούν τα υγρά τους και να αρχίσουν να καραμελώνουν. Τα σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να βράσει καλά η ντομάτα (αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νεράκι) για να μαλακώσουν καλά-καλά τα κρεμμύδια (είναι πολύ σημαντικό να να μην κρατάνε τα κρεμμύδια) και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και την κανέλα. Τα βγάζουμε από τη φωτιά όταν θα έχει βράσει καλά και θα έχει μείνει το μείγμα της ντομάτας χωρίς υγρά. 
Γεμίζουμε με αυτό τις μελιτζάνες μας και στο τέλος πάνω από κάθε μελιτζάνα βάζουμε φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε με ρίγανη και θυμάρι.
Βάζουμε λίγο νεράκι στο ταψί και λίγο λάδι και τα φουρνίζουμε μέχρι να μαραθεί η ντοματούλα από πάνω στους 220 βαθμούς με αέρα.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.
Μ.Μ

2 σχόλια: