Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Πληγούρι με κρέας

Την συνταγή αυτή, την έμαθα απο την γιαγιά μου που την έμαθε απο τη μάνα της, που ήταν μικρασιάτισσα. Δεν είναι απο τις συνταγές που κερδίζουν με την εμφάνιση, σίγουρα δεν "στήνεται" καλά σε γκουρμέ τραπέζι αλλά κερδίζει με την υπέροχη γεύση της!
Είναι λίγο εμπειρικες οι αναλογίες, ποτέ η γιαγιά μου δεν μουδωσε ακριβείς δοσολογίες υλικών τις ανακάλυπτα μόνη μου με το "μάτι".
Πάμε λοιπόν στο ζουμί:

Υλικά

1/2 κιλό χοιρινή πανσέτα
1 κούπα πληγούρι αποφλοιωμένο
1 φλυτζανάκι του καφέ κριθαράκι
3 ντομάτες ώριμες για σάλτσα
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
λίγο κανέλα
αλάτι, λάδι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μπουκίτσες αλατοπιπερώνουμε και το σωτάρουμε σε λίγο λάδι να ροδίσει. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε μόλις πάρει χρώμα το κρέας, μαζί και τον πελτέ και νερό (περίπου 1 λίτρο),αλάτι και λίγο κανέλα και το αφήνουμε να βράσει για να μαλακώσει το κρέας και να βράσει και η ντομάτα.
Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε μόλις κάψει το κριθαράκι. Το ανακατεύουμε και το βγάζουμε απο τη φωτιά μόλις πάρει σκούρο χρώμα. Προσοχή αρπάζει εύκολα, μην καεί.
Οταν βράσει καλά το κρέας μας, ρίχνουμε και το κριθαράκι μέσα στην κατσαρόλα.
Εντωμεταξύ έχουμε πλύνει καλά το πληγούρι μας (θέλει 3-4 νερά) και το έχουμε να περιμένει απο την αρχή της διαδικασίας. Το προσθέτουμε μετά το κριθαράκι και τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν, περίπου 10-15 λεπτά, ή ωσπου να δοκιμάσουμε και να δούμε οτι έβρασαν (αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, γιατί στην πορεία το ήπιε το πληγούρι, προσθέτουμε βρασμένο)
Λίγο πριν σωθεί εντελώς το νερό εφόσον το πληγούρι έχει γίνει, και ενώ είναι ακόμα αρκετά ζουμερό το φαγητό, το αποσύρουμε απο τη φωτιά και το αφήνουμε σε κρύο μάτι να κρυώσει γιατί τραβάει κιάλλο και καλό είναι να μην είναι εντελώς στεγνό στο σερβίρισμα.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.
Μ.Μ

4 σχόλια:

  1. Λατρεύω πληγούρι! Ωραία παραλλαγή φαίνεται αυτή. Στα υπόψιν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εμ είδες οι καταγωγές; (έχω κι εγώ γιαγιά μικρασιάτισσα βλέπεις), ενδιαφέρουσα η συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KitsosMitsos δοκίμασέ το! αφού είσαι φαν του πληγουριού θα σου αρέσει σίγουρα!

    philos, :)))

    blueprints, είναι παράξενο που μεγαλώνεις θεωρώντας κάποιες συνταγές δεδομένες μέσα στην οικογένεια, όταν όμως απευθύνεσαι σε ανθρώπους απο άλλα μέρη, διαπιστώνεις οτι δεν είναι έτσι...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή