Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Χίλιες και μια ... πίτσες!

Οταν γνώρισα τον άντρα μου, και έφτασε η Σαρακοστή (πιο πριν δεν με απασχολούσε η νηστεία), αυτό που περισσότερο μου έλειπε ήταν να φάω μια νόστιμη πίτσα.
Οι νηστήσιμες που έβρισκα σε κάποιες πιτσαρίες ήταν επιεικώς απαράδεκτες, και κάτι έπρεπε να κάνω γιαυτό.
Οταν λοιπόν, βρήκα στο σούπερ μάρκετ φυτικό κίτρινο τυρί, είπα να φτιάξω τη δική μου πίτσα.
Είχε μεγάλη επιτυχία και απο τότε, η περίοδος της νηστείας έχει ένα λόγο να είναι πιο λαχταριστή:
Να λοιπόν ο λόγος:

Υλικά
για τη ζύμη:
1 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
30γρ. μαγιά φρέσκια
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
όσο πάρει αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

για την επικάλυψη και τη σάλτσα:
1 ντομάτα σε λεπτές φέτες (ξεσποριασμένες)
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
10 φέτες φυτικό κίτρινο τυρί
μισό πακέτο μανιτάρια φρέσκα
πατέ ελιάς ή ελιά σε φέτες
1 πράσινη πιπεριά
500γραμ. σάλτσα ντομάτας
λίγο σκόρδο
βασιλικό
λάδι

Εκτέλεση

Δυαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι να γίνει χυλός σαν αυτό για λουκουμάδες. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, ανοιχτή σε μπωλ, μέσα στο φούρνο που είναι στους 50βαθμούς, σκεπασμένη με πετσέτα , μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο (περίπου 25 λεπτά).
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.
Βράζουμε σάλτσα, λίγο σκόρδο, βασιλικό, αλάτι και λάδι μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα. Αν μας περισέψει φτιάχνουμε ωραία μακαρονάδα ναπολιτέν την άλλη μέρα.
Μολις φουσκώσει η ζύμη, προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη, και όσο αλεύρι χρειαστεί ωστε να γίνει μια ζύμη μαλακιά, λεία που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Ορισμένες φορές βάζω και λίγο λιωμμένο σκόρδο και λίγη ρίγανη μέσα στη ζύμη για περισσότερο άρωμα.
Ξαναβάζουμε το ζυμάρι στο φούρνο όπως πριν μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, και εντωμεταξύ κόβουμε τα λαχανικά.
Οταν φουσκώσει το στρώνουμε στο ταψί μας που έχουμε βάλει κάτω αντικολλητικό χαρτί (ή λάδι αλλά γίνεται πιο λαδερή). Πρώτα βάζουμε λίγη σάλτσα, μετά το τυρί και μετά τα υπόλοιπα υλικά εδώ και κει όπως γίνεται στην πίτσα.
Αλατίζουμε λιγάκι απο πάνω γιατί αυτό το τυρί δεν είναι αλμυρό, και στάζουμε και λίγες σταγόνες λάδι.
Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 200βαθμούς με αέρα, όσπου να ροδίσει η πίτσα.
Εννοείται πως και εκτός νηστείας αυτή κάνω μόνο που δεν βάζω φυτικό τυρί αλλά κανονικό και ότι άλλο αλλαντικό θέλω. Ομως τότε, δεν προσθέτω καθόλου αλάτι.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.
Μ.Μ

6 σχόλια:

  1. Λαχταριστή φαίνεται! Και υγιεινή όπως είπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μου έδωσες μια καλή ιδέα (φτιάχνω κι εγώ γενικώς πίτσα συχνά) για νηστίσιμη παραλλαγή - επίσης μου αρέσει η τσαχπινιά στη ζύμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KitsosMitsos, σίγουρα υγιεινή γιατί ξέρεις και τι ακριβώς τρως!

    blueprints, χαίρομαι που δίνω ιδέες, και γω κάπως έτσι τις μαζεύω απο κάτι που ακούω/διαβάζω και βάζω τη δική μου πινελιά! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω την άποψη ότι η νηστίσιμη είναι ανώτερη από την αρτύσιμη . Είναι πιο ελαφριά και πιο γευστική. Τα αλλαντικά και το τυρί μπορεί να δίνουν την γεύση τους αλλά στο τέλος το βάρος στο στομάχι είναι αβάσταχτο. Άσε που και θερμιδικά η νηστίσιμη είναι πιο light .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συμφωνώ με isos, παρότι μου αρέσει και με αλλαντικά κι εμένα το βράδυ μου πέφτει πολύ βαριά (σχεδόν δεν μπορώ να κοιμηθώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. isos, πραγματικά έτσι ακριβώς είναι, τελευταία και γω προτιμώ τις πίτσες χωρίς αλλαντικά και βαριά τυριά.

    blueprints, το βράδυ μια πίτσα με απ'όλα, συνήθως σημαίνει πολλά υγρά μετά, και πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα μέσα στην νύχτα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή