Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Mανιταρόσουπα

Από χθες το απόγευμα μου καρφώθηκε η επιθυμία να φάω μανιταρόσουπα. Λίγο το κρύο που ήταν τσουχτερό, λίγο η πείνα (μάλλον πολύ η πείνα), αλλά και παράλληλα η αρχή της νηστείας που πάντα με προβληματίζει γύρω από τις κλασσικές σούπες (κοτόσουπα, κρεατόσουπα, ψαρόσουπα), με οδήγησαν στην λύση της μανιταρόσουπας. Έκανα μια σχετική έρευνα στο διαδίκτυο, διάβασα διάφορες συνταγές, νηστίσιμες και μη, και κατέληξα στην παρακάτω, βάζοντας τη δική μου πινελιά,  ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία!


Υλικά
500γραμ. μανιτάρια άσπρα
2 πράσα
25γραμ. μαργαρίνη
ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη διακόσμηση:
λίγο μαϊντανό
μια κουταλιά κατίκι ή τυροκαυτερή

Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και μετά τα μανιτάρια. Σοτάρουμε τα πράσα στη μαργαρίνη και το ελαιόλαδο και αφού μαραθούν καλά, ρίχνουμε και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους και να εξατμιστούν και τα σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί καλά κι αυτό, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά για λίγο, μετά ρίχνουμε ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο, ενώ ανακατεύουμε διαρκώς για να μην "πιάσει" στον πάτο.
Όταν δούμε ότι τα μανιτάρια μας μαλάκωσαν και είναι σχεδόν έτοιμα, έχουμε 2 επιλογές.
Ή αφήνουμε τη σούπα ως έχει, με τα κομματάκια των μανιταριών όλα μέσα ατόφια, ή αν θέλουμε λίγο πιο πηχτό και βελουτέ αποτέλεσμα, σουρώνουμε μερικά από αυτά (ή όλα για εντελώς βελουτέ) και τα πολτοποιούμε καλά στο μπλέντερ.
Σερβίρουμε σε ένα μπολ ή πιάτο και στο κέντρο αν δεν τη θέλουμε νηστίσιμη βάζουμε μια κουταλιά κατίκι ή τυροκαυτερή (που εγώ προτιμώ) και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και μερικές σταγόνες ωμό ελαιόλαδο.
Αυτό ήταν,
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

Μ.Μ

5 σχόλια:

  1. Και σήμερα έλεγα ότι θα αρχίσω να κάνω συχνότερα σούπες. Πολύ καλή ιδέα! Και υγιεινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ νόστιμη δείχνει η συνταγή σου Maya! Χθες έκανα στα παιδιά μου την πιο φτωχική μανιταρόσουπα που έχω κάνει ποτέ. Έβρασα κάτι ποδαράκια από μανιτάρια που είχαν περισσέψει με νερό και 1 σπιτικό ζωμό έτοιμο, τα άλεσα και πρόσθεσα ρύζι γλασέ. Έβρασε, χύλωσε, έγινε πολύ νόστιμο και το έφαγαν μια χαρά για βραδυνό. Πολύ αρωματικός ο ζωμός από τα ποδαράκια των μανιταριών, μην τα πετάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TasteFULL, σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια!
    Φυσικά και δεν τα πετάω τα ποδαράκια, ούτε που μου πέρασε απο το μυαλό! Ολο το μανιτάρι το έβαλα!
    πιο πολύ εντύπωση όμως μου έκανε που τα παιδάκια σου τρώνε τέτοια υγιεινά και θρεπτικά φαγάκια!
    αχ, τι καλά να ήταν και τα δικά μου έτσι!!!
    η κόρη μου είναι σε μια φάση διατροφική που αν δεν λέγεται το φαγητό "σουβλάκι" δεν θέλει ούτε να το δοκιμάσει! :(
    ελπίζω όμως κάποτε να της αλλάξω γνώμη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ πάλι την έκανα παρόμοια αλλά με κρεμμύδι αντί για πράσσο (καλά, δεν αρέσει και στον άλλο - καταλαβαίνεις...), πάντως θα το δοκιμάσω και μ'αυτό τον τρόπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή