Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Πορτοκαλένιοι λουκουμάδες

Λουκουμάδες υπάρχουν πολλοί. Με μέλι, ταχίνι, ζάχαρη, τυρί, σοκολάτα και ότι άλλο μπορείς και έχεις έμπνευση να βάλεις από πάνω. Σκέφτηκα όμως γιατί να μην βάλω και κάτι από μέσα για αλλαγή. Έφτιαξα λοιπόν λουκουμάδες και είπα αντί για νερό στη μαγιά να βάλω φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι και λίγο ξύσμα από τη φλούδα. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και τώρα πια σκέφτομαι τι άλλο θα μπορούσα να βάλω για να αρωματίσω τη ζύμη. Πραγματικά η λίστα όσο πάει και μεγαλώνει...
Ας δούμε όμως αυτούς για αρχή:


Υλικά (για 10-12 μεγάλους λουκουμάδες)
20γραμ. μαγιά φρέσκια
χλιαρό χυμό από 2 πορτοκάλια
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
μισό κουταλάκι ζάχαρη
μισό κουταλάκι αλάτι
λίγο χλιαρό νερό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει


Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο πορτοκαλόζουμο με το νερό και ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και όταν είναι έτοιμη βάζουμε το λάδι να κάψει καλά, πολύ καλά όμως και με ένα βρεγμένο κουτάλι παίρνουμε μια-μια κουταλιά και τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Τους γυρίζουμε να πάρουν χρώμα από παντού και τους βγάζουμε μόλις ροδίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Σερβίρουμε με την επικάλυψη της αρεσκείας μας.
Αυτά τα απλά,
καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Μ.Μ

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Mανιταρόσουπα

Από χθες το απόγευμα μου καρφώθηκε η επιθυμία να φάω μανιταρόσουπα. Λίγο το κρύο που ήταν τσουχτερό, λίγο η πείνα (μάλλον πολύ η πείνα), αλλά και παράλληλα η αρχή της νηστείας που πάντα με προβληματίζει γύρω από τις κλασσικές σούπες (κοτόσουπα, κρεατόσουπα, ψαρόσουπα), με οδήγησαν στην λύση της μανιταρόσουπας. Έκανα μια σχετική έρευνα στο διαδίκτυο, διάβασα διάφορες συνταγές, νηστίσιμες και μη, και κατέληξα στην παρακάτω, βάζοντας τη δική μου πινελιά,  ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία!


Υλικά
500γραμ. μανιτάρια άσπρα
2 πράσα
25γραμ. μαργαρίνη
ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη διακόσμηση:
λίγο μαϊντανό
μια κουταλιά κατίκι ή τυροκαυτερή

Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και μετά τα μανιτάρια. Σοτάρουμε τα πράσα στη μαργαρίνη και το ελαιόλαδο και αφού μαραθούν καλά, ρίχνουμε και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους και να εξατμιστούν και τα σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί καλά κι αυτό, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά για λίγο, μετά ρίχνουμε ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο, ενώ ανακατεύουμε διαρκώς για να μην "πιάσει" στον πάτο.
Όταν δούμε ότι τα μανιτάρια μας μαλάκωσαν και είναι σχεδόν έτοιμα, έχουμε 2 επιλογές.
Ή αφήνουμε τη σούπα ως έχει, με τα κομματάκια των μανιταριών όλα μέσα ατόφια, ή αν θέλουμε λίγο πιο πηχτό και βελουτέ αποτέλεσμα, σουρώνουμε μερικά από αυτά (ή όλα για εντελώς βελουτέ) και τα πολτοποιούμε καλά στο μπλέντερ.
Σερβίρουμε σε ένα μπολ ή πιάτο και στο κέντρο αν δεν τη θέλουμε νηστίσιμη βάζουμε μια κουταλιά κατίκι ή τυροκαυτερή (που εγώ προτιμώ) και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και μερικές σταγόνες ωμό ελαιόλαδο.
Αυτό ήταν,
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

Μ.Μ